Zdravlje

Zašto je muškarcima gotovo uvijek toplije nego ženama?

Bez obzira jeste li muškog ili ženskog roda, do sada ste se sigurno barem jednom zapitali kako muškarac može biti u kratkim rukavima dok žena kraj njega nosi i duge rukave i jaknu. Uobičajeno je, a i znanstveno dokazano, da žene imaju nešto višu temperaturu tijela nego muškarci. Kako i zašto se onda muškarci osjećaju toplije?

Glavni razlog za to je, vjerovali ili ne, vrlo jednostavan. Reklo bi se čak i očigledan - muškarci u prosjeku imaju i do 75% veću mišićnu masu od žena! Poznato je da ta veća mišićna masa sagorijeva više kalorija kako bi se održavala, što rezultira stvaranjem topline koja prilikom oslobađanja zagrijava kožu tijela. Uza sve to, koža muškaraca je u prosjeku deblja do 30%, čvršća je i sporije se stanjuje. Stoga nije nikakvo čudo da se muškarci osjećaju toplije, ali i da se žene češće zamaraju borama. 

Nešto manji ali ipak važan razlog su i hormoni. Točnije, ženski hormon estrogen koji između ostalog regulira dotok krvi u periferne dijelove poput ruku, nogu ali i kože općenito. Kada razina estrogena u ženskom tijelu raste i/ili pada, kao što je to slučaj tijekom menstruacije, žene postaju (još) osjetljivije na vanjsku temperaturu. Stoga, ako ste muškarac nemojte se čuditi što se vaša nježnija polovica tako često želi smjestiti u vaš topli zagrljaj. Pa vi, kako je to zgodno definirao jedan doktor, ipak imate svoje male unutarnje grijače! 

 

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.