Povijest

Zanimljivosti o Titaniku - tada najvećem brodu na svijetu

Jedna od najgorih pomorskih katastrofa novije povijesti dogodila se 15. travnja 1915. godine gdje je poginulo više od 1500 putnika. Bio je najveći brod u to vrijeme i na svoje prvo putovanje s 3327 osobe krenuo je samo 5 dana prije potonuća. Olupina broda otkrivena je tek 1985. godine te je druga najveća olupina prekooceanskog broda na morskome dnu. O samom brodu i njegovom prvom, ali i posljednjem putovanju, postoji jako puno zanimljivih činjenica koje možda niste znali ni čuli i zato vam ih donosimo u nastavku.

1. Jedan od četiri dimnjaka koja su se nalazila na brodu nije imao nikakvu funkciju. Nadodali su ga zbog izgleda te je poslužio kao ventilacija za kuhinju.

2. Brodski kuhar. Charles Joughin, preživio je dva sata u ledenoj vodi zahvaljujući alkoholnom piću whiskeyju. Popio je dvije boce prije nego što je brod krenuo tonuti i time spasio svoj život.

3. Brod od 52.310 tona nisu mogli pronaći više od 70 godina. Tek tada su mogli potvrditi činjenicu da je brod prepolovljen na pola, kako je i prikazano u samom filmu.

4. Film "Titanic" koji je proslavio Leonarda DiCaprija i Kate Winslet koštao je više nego izgradnja samog broda.

5. Velika tragedija mogla se izbjeći da je ledenjak uočen samo 30 sekundi prije.

6. Na brodu se nalazilo 20 čamaca za spašavanje što je bilo dovoljno za 1178 od 3327 osoba na brodu.

7. Pretpostavlja se kako će olupina Titanika nestati za otprilike 20 godina zbog hrđe.

8. Na brodu se nalazilo 30 Hrvata, od kojih je samo troje preživjelo. Bili su članovi posade.

9. Stručnjaci tvrde kako je potonuće broda uzrokovao požar, a ne udarac u santu leda. Požar koji se dogodio na brodu uzrokovao je mrlje u unutrašnjosti broda s desne strane trupa, gdje je probio ledenjak. Temperatura je u trenutku tog požara bila preko 1000 celzijusa i time oslabila trup za 75%. Smatraju kako bi zbog požara brod potonuo i bez da je udario u ledenjak.

10. Scena u filmu gdje glazbenici sviraju dok brod tone u potpunosti je istinita. Svojom glazbom htjeli su umiriti putnike.

11. Putnici treće klase, njih 700, morali su dijeliti dvije kupaonice.

12. Violet Constance Jessop bila je sve samo ne obična medicinska sestra. Ne samo da je preživjela potonuće slavnog Titanika, već i njegovih sestrinskih brodova Britannic i Olympic.

13. Niti jedan od tridesetorice strojara Titanika nije preživio. Neprestano su radili kako bi se što više putnika moglo spasiti.

14. Brojni stručnjaci tvrde kako do potonuća ne bi došlo da je Titanik udario direktno u santu leda. U pokušaju izbjegavanja, udario je bočnom stranom što je prouzročilo preveliku štetu.

15. Posljednja preživjela osoba, Millvina Dean, tijekom putovanja brodom imala je svega dva mjeseca. Umrla je u dobi od 97 godina od upale pluća.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.