Priroda i životinje

Prava istina o bijelim bengalskim tigrovima

Tigrove pruge su kao otisci prstiju, jedinstvene su pa stoga ne postoje dva tigra jednakih pruga bez obzira koliko vam se činili slični. Naime, kada bi se i uklonile tigrove pruge, njegov prepoznatljiv uzorak dlake i dalje bi bio vidljiv.

Bijeli tigrovi obično imaju tipične crne pruge i vrsta su bengalskog tigra čije je bijelo krzno također uzrokovano genetskom mutacijom u kojoj se javlja nedostatak feomelanina. Oba roditelja bijelog bengalskog tigra moraju imati taj netipičan gen kojim prenose bijelu boju na potomka. Rastu brže nego oni narančastog krzna, često su veći i prilikom rođenja i kao odrasli tigrovi, ali pate od fotofobije poput albina. Postoji i drugo specifično genetsko stanje zahvaljujući kojemu se tigar može roditi bez pruga, što je bio slučaj u Španjolskoj 2004. godine kada je rođen plavooki tigar Artico, čiji su roditelji narančasti bengalci. 

Bijeli tigrovi se rijetko rađaju u prirodi a češće u kontroliranim uvjetima zooloških vrtova. Ovdje dolazimo do nekoliko tužnih istina koje će vas potaknuti da promislite koliko vam se zapravo sviđa razmnožavanje ovih lijepih divljih mačaka:

kako je za njihov nastanak potrebna rijetka genetska specifičnost, parovi koji stvaraju potomke najčešće su bliski rod poput braće, sestara, bratića i sestrični. Ova činjenica se nažalost proteže i na sve ostale tigrove u zatočeništvu (uključujući i zoološke vrtove), a kao što znamo, razmnožavanje jedinki u srodstvu najčešće rezultira "oštećenim" potomcima. Tako između ostalog imaju deformirane kralježnice, oštećene organe, imunološke nedostatke i druge slabosti.

Bez obzira na činjenicu da bijelo krzno otežava kamufliranje a samim time i preživljavanje u divljini, umjesto da se divimo tom neobičnom krznu trebali bismo se zapitati zašto ih se uporno drži u zatočeništvu. 

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.