Povijest

Povijest grba i zastave Republike Hrvatske

Zastava i grb su jedni od simbola svake države pa tako i lijepe naše. Naša zastava sastoji se od triju jednako širokih vodoravnih pruga u crvenoj, bijeloj i plavoj boji, a u sredini je smješten grb Republike Hrvatske. Ispravan omjer zastave je 1:2 u korist širine.

Popularno nazivana i trobojnicom ili crven-bijeli-plavi, nalazi se na zgradama svih državnih tijela, vije se na našim domovima na sve praznike Republike Hrvatske i kada igra naša reprezentacija. 

Hrvatska zastava je jedina među svim zastavama svijeta koja na sebi ima prikazan najveći broj životinja, a to su redom: tri lava koja simboliziraju Dalmaciju, kuna bjelica kao simbol Slavonije i koza kao simbol Istre. Sve životinje su smještene u "kruni" hrvatskog grba. 

Grb Republike Hrvatske nalazi se u sredini zastave. Ima oblik štita i podijeljen je u dvadeset pet jednakih polja crvene i bijele boje. Iznad glavnog štita nalazi se kruna s pet manjih štitova koji simboliziraju povijesne hrvatske grbove. Prvi je najstariji poznati grb Hrvatske, zatim slijede grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Još jedan popularan naziv, koji neki smatraju i pomalo pogrdnim, je i “šahovnica” te ga često možete čuti u poznatim pjesmama o Domovini.

Na kraju, ako konačno želite saznati zašto se u danima žalosti zastava vije na pola koplja, pronađite i to zanimljivo objašnjenje među našim objavama. 

 

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.