Priroda i životinje

Pčela - najvažnije živo biće na kugli zemaljskoj

Poznata je izreka kako priroda može bez čovjeka, ali čovjek ne može bez prirode. Njihov glavni zadatak je oprašivanje biljaka i možemo reći kako su jedna od najvažnijih vrsta na svijetu. Bez oprašivanja, mnogi cvjetovi i biljke ne bi imale plodova, a mi bismo ostali bez trećine hrane koju svakodnevno konzumiramo. Postoji 20.000 vrsta poznatih pčela koje su razvrstane u sedam porodica. Najpoznatija vrsta je europska medonosna pčela ili pčela medarica. Pčele spadaju u razred kukaca, red opnokrilci te porodicu pčele - apidae. Pčele su crne ili sive boje, u potpunosti prekrivene dlačicama. Dužine su 1-2 cm. Životni vijek u prirodi im je do 3 godine, u ZOO vrtu do 5 godina te se hrane cvjetnim peludom kao izvorom bjelančevina i nektarom kao izvorom ugljikohidrata.

Produktivnost zajednice pčela ponajviše ovisi o matici, jer je ona potpuno razvijena ženka u pčelinjem društvu i sposobna za oplodnju s trutom. U proljeće i ljeto mužjaci se skupljaju oko košnice matice te se parenje odvija na visini od približno 10 metara. Mogu proizvesti i do 200.000 jajašca u svom životu. Često se pare i s do 10 mužjaka koji nakon toga ugibaju. Poznati pčelinji proizvodi su med, vosak, matična mliječ, a mnogi svrstavaju i propolis. Propolis je zapravo smolasma smjesa koju pčele skupljaju s pupoljaka stabala ili drugih biljnih izvora te im koristi kao ljepilo na košnicama. Iako nas pčele iritiraju svojim zujanjem, vrlo su vrijedne za naš život na zemlji i prirodu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.