Automobili

Može li bolid Formule 1 zbilja voziti naopako?

Vjerojatno ste već čuli tvrdnju koja da bolid Formule 1 može voziti naopako po stropu tunela. To su praktički i riječi nekadašnjeg tehničkog direktora Jordan F1 momčadi:

„Sile koje djeluju na bolid Formule 1 guraju ga u tlo i tjeraju da se oslanja na svoje gume, pa za bolid nije bitno je li tlo iznad njega ili pak ispod. Dakle, u teoriji, bolid F1 bi vjerojatno mogao voziti okrenut naopako, po stropu tunela, pri brzini od (gotovo) 195 km/h i pritom držao vlastitu težinu, baš kao što aerodinamika funkcionira i kod aviona.“

Jednostavnim računanjem sila i specifikacija koje utječu na bolid Formule 1 u vožnji doći ćete do zaključka da on u vožnji tom brzinom (120mph ili cca 195 kmh) uistinu generira silu koja je jednaka njegovoj težini. Prvi problem na koji nailazimo svakako je premostiv za današnje bolide, a glasi – generiranje dovoljno potiska da bi održavali brzinu i prianjanje uz podlogu. To se događa tek pri brzini većoj od 300 km/h jer tada ova čuda tehnike zvana bolidima udvostručuju djelovanje sile teže.

No tek kada u obzir uzmete sve tehničke stavke koje utječu na vožnju bolida naići ćete na prave probleme. Prva takva stavka je način na koji radi klasični motor, predviđen za uobičajeno djelovanje sile teže. Pogotovo kada znamo da motori F1 rade brzinom od otprilike 12.000 okretaja u minuti, pri čemu čak i najmanje smetnje u radu mogu biti fatalne. Ako ste pomislili da rješenje može biti električni motor, sjetite se samo težine baterija potrebnih za vožnju takvog vozila. A povećanjem težine poprilično rastu i svi drugi zahtjevi poput aerodinamike, potrebne potisne sile, i tako dalje. U obzir naravno uopće ne želimo ni uzimati činjenice poput ovih: kvaliteta stropa (staze) po kojoj bi bolid trebao voziti mora biti barem na razini službenih staza za utrke, strujanje zraka u tunelu mora biti konstantno i bez promjena, samo cijena proizvodnje bolida kao što je onaj za utrke F1 kreće se između 10 i 20 milijuna dolara, i još mnoge druge stavke koje je potrebno osigurati prije samog pokušaja ovog eksperimenta. 

Ukratko, možemo zaključiti da je bolide bilo koje vrste moguće voziti naopako isključivo u teoriji. Barem za sada, dok se ne ukaže netko suludo bogat i dovoljno mudar da pređe preko svih znanstvenih i tehničkih zahtjeva koji onemogućuju ovakav pothvat. Zvuči li i vama ovaj opis pomalo poznato? 

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.