Sport

Zašto su nazivi sportskih organizacija gotovo u pravilu na francuskom jeziku?

Većina najpoznatijih međunarodnih sportskih organizacija osnovana je početkom 20. stoljeća, kada je „Lingua franca“ bio upravo francuski jezik. Tako su ime dobile FIFA, FIBA, FIA, FIS, FINA, FIVB, FILA i mnoge druge asocijacije, čije pune nazive i značenje možete naći na kraju teksta. 

Zanimljivo je da su i u nešto kasnijim godinama 20. stoljeća, kada je glavnim postao engleski jezik, mnoge organizacije i dalje birale francuski kao glavni. Razlog za to je prilično zanimljiv - da bi i Francuska postala njihova članica. Naime, poznato je da Francuska i dan danas nije blagonaklona prema činjenici da je glavni međunarodni jezik Engleski, pa je tako ranije i odbijala pridružiti se asocijacijama u kojima je on upotrebljavan kao prvi jezik. Štoviše, vanjskim tvrtkama su dozvoljavali otvaranje podružnice na svojem teritoriju isključivo ako se radilo o otvaranju samog sjedišta tvrtke. 

Na kraju kako smo i obećali donosimo pojašnjenje naziva najpoznatijih sportskih organizacija koje službene nazive i kratice imaju upravo na francuskom jeziku: 

FIFA – Fédération Internationale de Football Association (Međunarodna nogometna asocijacija) 

FIA – Fédération Internationale de l'Automobile (Međunarodna automobilistička organizacija) 

FIBA – Fédération Internationale de Basketball (Međunarodna košarkaška organizacija) 

FIS – Fédération Internationale de Ski (Međunarodna skijaška organizacija) 

FINA – Fédération Internationale de Natation (Međunarodna organizacija sportova na vodi) 

FIVB – Fédération Internationale de Volleyball (Međunarodna odbojkaška organizacija) 

FILA – Fédération Internationale des Luttes Associées (Međunarodna organizacija hrvačkih saveza) 

 

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.