Putovanja

Plitvička jezera - najstariji nacionalni park

Plitvička jezera naš je najveći i najstariji nacionalni park. Prirodna ljepota privlačila je turiste i brojne stanovnike. Kristalna modrozelena voda, ljepota jezera i slapova, flora i fauna, planinski zrak jedni su od razloga zašto su Plitvička jezera proglašena UNESCO-vom svjetskom prirodnom baštinom i to među prvima u svijetu.

Nacionalnim parkom Hrvatske proglašena su 8. travnja 1949. godine, a nalaze se na području dvije županije. Ličko-senjskoj županiji pripada 91% parka, a karlovačkoj 9%. Naziv "Plitvice" prvi je spomenuo župnik Dominik Vukasović u dokumentu iz 1777. godine. Kako je voda taložila vapnenac tako su nastajali plitki bazeni, pličine ili plitvice, po kojima je nacionalni park i dobio svoj današnji naziv. Nacionalni park obuhvaća 16 jezera različitih veličina povezanih prekrasnim slapovima od kojih se ističe jedan, najviši u Hrvatskoj. Visok je 78 metara i ne dolazi iz jezera niti pada u jezero. Voda slapa potječe od potoka Plitvica i pada niz okomitu vapnenačku stijenu. Jezera u parku se dijele na Gornja (12 jezera) i donja (4 jezera). Plitvička jezera i slapovi geološki su mladi, nastala su prije 12.000 godina, a neka slapišta nemaju ni 4000 godina. Na jezerima izvire i rijeka Korana, koju stvaraju slapovi.

Plitvička jezera neprestano mijenjaju svoj oblik, a znanosti su i dan danas neobjašnjiva. Veličanstveni prikaz koji svakog posjetitelja ostavlja bez daha i povezuje ga s prirodom. Plitvička jezera savršena su za posjet u bilo koje godišnje doba. Ljeti, kada pokazuju svoju pravu ljepotu. Jesenske boje čine ih drugačijima i posebnijima. Zaleđeni slapovi, zvuk jezerskih voda, bjelina i sige fascinirati će svakoga.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.